BLOG

Érdekességek a szaunázás világából

Mit tegyünk és mit sem egy finn szaunában?

A Kalevala napján - Cultura.hu

Amikor Finnországról esik szó, szinte minden ember elsőként a szaunazásra és a szaunakultúrára asszociál. Északi nyelvrokonaink nagy nemzeti eposza, a Kalevala is számos utalást tartalmaz a szaunára vonatkozólag, jeléül annak, milyen fontos szerepet játszik a finn nép őseinek életében is, így a IV. runóban a szaunában használt nyírfalomb gyűjtésére találunk utalást, amíg a XXIII. runó arról tanúskodik, hogy a finnek a szaunát ősidőktől fogva nemcsak fürdő céljaira, de szülőszobának is használták.

Nézzünk pár tippet arra, hogy lehetünk mi is igazi „finnek”, s hogy hódoljunk tökéletesen és hibátlanul az „izzadás szenvedélyének”.

 

Mire jó a szaunázás?

Ha a szakirodalmat böngésszük, nemes egyszerűséggel azt olvashatjuk, hogy a szauna szinte mindenki számára hasznos és egészéges, ez alól a csecsemők és a súlyos egészségügyi problémákkal küzdő emberek képeznek csak kivételt. Remekül oldja a stresszt és számos egészégügyi előnye is van. A felforrósult helyzetben a szervezet hőegyensúlyának biztosítsa érdekében a szaunázók bőre izzadni kezd. Egy átlagos, szaunában töltött negyedórás periódus során, mintegy fél liter vizet veszít a szervezet izzadással. Azért, hogy az izzadságot a bőr mirigyei ki tudják választani, a bőr hajszálerei kitágulnak, ezáltal a bőrbe jutó vér percenkénti mennyisége, meg kell hogy növekedjen. A felgyorsult anyagcsere-folyamatok segítségével elkezdenek kiürülni szervezetünkből a méreganyagok, a hő hatására erősödik testünk öngyógyító képessége is. A forró levegő okozta biokémiai folyamatok jóvoltából feszesedik és fiatalabbá válik a bőr.

Szex a szaunában?

Rengeteg felnőttfilmes produkció használja egy-egy légyott helyszínéül a szaunát, de nézzük mit is mondanak erről a finnek? A kabin a testi-lelki megtisztulás helye, az igazi kultúrában nem fér meg a szanuázás és az erotika. Egyes szakértők mai kutatásai  viszont azt mutatják: a szexuális aktivitást és a növekedést is serkenti a szaunázás, így ezt azért mindenképp felírhatjuk a hasznos hatások közé 🙂

Mit tegyek, ha elhívnak szaunázni?

A finneknél mindenképp az egyik legnagyobb megtiszteltetésnek számít, ha meghívnak szaunázni. A közös izzadás egészen különös közelségbe hozhat titeket, hisz a finnek szerint, ha a szó legszorosabb értelmében „csupasz” vagy, akkor egészen biztos, hogy nem titkolsz semmit. Az északiaknál jellemző, hogy egy-egy ilyen összejövetel alkalmával több fontos döntés és megállapodás születik, mint akár egy hivatalos tárgyaláson.

Milyen egy igazi finn szauna?

A jelenlegi honi wellnesközpontokban található szaunák kicsit más képet mutatnak, mint amit a finnek vallanak. Egy igazi kabinnak semmi köze az aromákhoz, villogó-színes fényekhez, de még csak a zenéhez se. Az autentikus szaunák nagyon diszkréten, már-már gyengén vannak megvilágítva, és összesen két „aroma” van, amivel találkozhatsz,  a friss nyírfavessző illatával, illetve a füstös közeget kölcsönző természetes kátrány illatával.

Fürdőruha vagy Ádám kosztüm?

Ez egy ötezer forintos kérdés lehet a helyi Legyen Ön is milliomos játékban, ahol minden finn a meztelen választ fogja megjelölni. Természetesen hazánkban még rengeteg helyen tudunk fürdőruhában is hódolni a szaunázás élvezetének, de most megpróbáljuk megtéríteni ezen embereket. Alapvetően nem feltétlenül egészséges, ha valami izzadás közben tapad a testedhez, hiszen ez akadályozhatja a hőleadást, ezzel akár károssá is teheti a szaunában töltött időt. Abban az esetben, ha olyan ruhában izzadunk, melyben korábban még fürödtünk is, rengeteg fertőtlenítőszer és egyéb vegyi anyag is elpárologhat, amit nem feltétlenül egészséges visszainhalálnunk. Fontos megjegyeznünk, hogy a fürdőruhamentesség nem egyenlő a meztelenséggel. Kétségtelenül élettani szempontból a legszerencsésebb, ha a teljes test szabadon – takarás nélkül van, de a természetes anyagokból készülő szaunalepedő segítségével bátran eltakarhatjuk testünk azon részét, melyet nem szeretnénk közszemlére tenni.

Mi az a ‘vasta’ vagy ‘vhita’?

manuel cazzaniga's favorites | Finnish sauna, Sauna, Sauna design

Gyakorlatilag mindkét szó ugyanazt jelenti, és a szaunában található nyírfavesszőt takarja. A „vesszőzés” Finnországban teljesen összeforrott a szaunázás fogalmával, a szaunakultúra szerves része, különösen a nyári szezon közepén. Habár a nyírfa a legfőbb alapanyag, sok más fából is készülhet a gally. Kicsit furán hangzik, hogy friss vesszővel náspángold el magad, de hidd el, igazán jót tesz az ember bőrének. Nyelvrokonainknál szinte minden magánszauna kelléke, de a nyilvános szaunákban tilos a használata.

 

 

 

Milyen gyakran kell felönteni vízzel a kályhát?

Finn nyelvleckénk következő megtanulandó szava a ‘löyly’, ami nemes egyszerűséggel a forró kövekről érkező gőzt jelenti, amikor fellocsoljuk a kályhát. Hogy hányszor érdemes vízzel fokozni a szaunázás élményét, nincs rá se írott, se íratlan szabály. Talán az egyetlen dolog, amit be kell tartanod, hogy a veled együtt izzadókkal egyeztess, ha újabb „gőzhullámra” vágysz.

Enni – inni?

Sauna Sausage - Gastro Obscura

Egy-egy kabinban töltött periódus alkalmával rengeteg folyadékot veszítünk, így ennek pótlása kardinális kérdés. A dehidratált állapot leküzdésére talán a legtökéletesebb megoldás a víz, de Finnországban sört, almabort és különböző gyümölcsleveket is fogyasztanak a szaunázók. Mindenképp érdemes azért a túlzott alkoholfogyasztástól eltekinteni, hisz az ilyenkor a szervezetbe jutó alkohol jobban „üthet” és komoly egészségkárosító hatása is lehet. Érdekesség, hogy az északiaknál az igazi élmény kulcsfontosságú része a közös kolbászsütögetés, melyet akár nyílt lángon, akár közvetlenül a szaunakályhán eszközölnek.

 

 

 

Meddig legyünk a szaunában?

Sauna Accessories – SAWO

Az izzadásnak nincsenek valódi szabályai, a legfontosabb, hogy lazíts, szocializálódj, és élvezd a szaunázás utáni boldog érzést, hogy tested és elméd teljesen megtisztult. Minden ember más és más, teljesen egyéni, hogy kinek mit kíván a szervezete. Ne másokhoz alkalmazkodj, hanem csak a saját igényeid tartsd szem előtt.

 

 

ossza meg a bejegyzést!